середу, 1 липня 2020 р.

29 червня, 120 років тому, народився
видатний французький письменник
Антуан де Сент-Екзюпері.

Він писав мудрі казки для дітей,
які стають дорослими
й розпочинають свій політ.
Андре Моруа
Антуан де Сент-Екзюпері був не тільки письменником, а й пілотом. Він облетів половину земної кулі. Згори йому було добре видно, яка маленька наша Земля, як потрібно всім її оберігати...
Екзюпері з дитинства обожнював природу, музику, малювання і техніку, мріяв про польоти. Дитяче захоплення небом переростає у велику мрію, яка згодом визначила усе його життя. Екзюпері обирає професію військового, стає льотчиком.
"...Я живу в польоті... Лише той мене розуміє, хто відчув непояснену любов до польоту..." У цих словах відображена суть творчості Антуана де Сент-Екзюпері. Він - льотчик, але передусім він поет авіації, поет льоту. Для нього політ - і улюблена, захоплююча справа, сповнена нескінченних відкриттів, і символ відваги, натхнення, символ усього того, що становить суть істинного творчого духу.



Сент-Екзюпері
в кабіні свого
останнього літака
Антуан де Сент-Екзюпері був письменником і льотчиком, але рідко коли відчував незручності життя, поділеного двома завданнями, двома фаховими специфіками. Єдність літератури й авіації в його особі була така ж, як єдність його тіла й крові.
Книги Сент-Екзюпері ("Планета людей", "Маленький принц", "Військові записки", "Нічний політ") запалюють кожне здатне загорітися духовною величчю серце.
Під час Другої світової війни письменник-патріот здійснював бойові вильоти. У 1944 році Екзюпері здійснив дев'ять бойових вильотів. З дев'ятого він не повернувся.
Ця світла й добра людина ніби розчинилася в небі, залишивши по собі, як комета, яскравий слід. Він мало жив, але надовго лишив по собі чистий і світлий слід на землі - своїми діями, творами, своїм життям.

Немає коментарів:

Дописати коментар