четвер, 11 червня 2020 р.

Початок писемності - особлива віха в історії кожного народу, в історії її культури.
Щороку 24 травня ми відзначаємо День слов'янської писемності і культури. Це свято відзначається в день вшанування пам'яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія.
Більшу частину свого життя брати-просвітителі Кирило і Мефодій присвятили справі створення і розвитку слов'янської писемності. Вони вважали, що писемність є найважливішою складовою частиною культури будь-якого народу. Кирило розробив і уклав першу упорядковану слов'янську абетку, чим поклав початок розвитку слов'янської писемності. За ім'ям творця абетки вона стала називатися "кирилицею". Коли Костянтина запитали скільки часу він творив слов'янську абетку, то він відповів, що "три місяці і все життя, бо просвіщати народ без письмен його мови, що намагатися писати на воді!".
Двадцятирічна просвітницька діяльність Кирила та Мефодія і їх учнів мала всеслов’янське значення: вони підняли освіту і спільну культуру слов’янських народів на високий щабель, заклавши тим самим основи церковнослов’янської писемності, фундамент усіх слов`янських літератур.

Немає коментарів:

Дописати коментар