понеділок, 3 жовтня 2016 р.

Людина - легенда І.Багряний

Іван Багряний - одна із найвеличніших і найтрагічніших постатей в українському письменстві ХХ століття. Творчість письменника розпочалася з коротенької заяви молодого поета, з початкового визначення ним ще 1929 року, під час видання поеми "Аве Марія", власної ролі в тоталітарній на той час Україні: "Я хочу бути тільки людиною, яких так мало на світі, я хочу бути тільки нею."
Активний учасник творення української літератури, Іван Багряний у 25 років був заарештований радянськими репресивними органами за націоналізм. Щоб уникнути репресій, частину свого життя письменник провів у еміграції.
Суворі випробування не зломили волі митця і спраги до творчості. Великий доробок письменника - лірика, романи, повісті, п'єси й публіцистика - цікава сторінка в духовному бутті української нації.
Іван Багряний завжди мріяв про той час, коли "тоталітарна кривава більшовицька система буде знищена", а Україна стане вільною демократичною державою, і тоді він разом з мільйонами своїх братів і сестер повернеться на Батьківщину.
Ми є. були. І будем ми!
Й Вітчизна наша з нами. 
Талановитий прозаїк, поет, драматург, публіцист, що пройшов крізь сталінські катівні, тюрми й концтабори, проживши трохи більше як півстоліття, перейшов у вічність нескореним патріотом.
Іван Багряний повернувся в Україну на початку 90-х років ХХ століття своїми творами.  Із величезним запізненням та все ж  відбулося пошанування творчого доробку письменника - 1992 року (посмертно) Івану Багряному присуджена Державна премія імені Т. Г. Шевченка за романи "Тигролови" та "Сад Гетсиманський". Книги Івана Багряного поповнили золоту скарбницю української літератури.
Храм творчості, духовності, Людини, старанно вибудовуваний митцем протягом учього життя, очищує й облагороджує, підносить над дріб'язковими щоденними проблемами, утверджує віру у всеперемагаючу силу людського духу.
Іван Багряний завжди вірив у те, що український народ здолає всі негаразди і згуртованим, багатим, вільним, впевнено крокуватиме в майбутнє, у якому:
...Цвістиме сад. І вірою
У мудрість і любов цвістиме далі світ...
Ця віра  у велич духа української людини передається читачеві, і тому твори Івана Багряного будуть завжди популярними, бо читач знаходить там ідеал людини, до якого всі прагнуть, а тільки вибрані - досягають.
Книги онлайн:

Немає коментарів:

Дописати коментар