неділю, 5 березня 2017 р.

Видатний український байкар

5 березня виповнюється 190 років 
від дня народження 
 Леоніда Івановича Глібова, 
видатного українського байкаря.
 Народився Леонід Глібов у чарівному краї - на Полтавщині. Змалку кохався в природі, любив квіти та інші рослини. Його навіть  прозвали Королем квітів.
Леонід Іванович був надзвичайно скромною людиною. Його товариші по службі навіть не здогадувалися, що він пише байки, в яких висміює хвальків, нероб, хапуг тощо, та складає вірші про красу рідної природи.
Юність поета пов'язана з Ніжинським ліцеєм. Згодом він учителював, викладав історію та географію. Леонід Іванович надзвичайно любив дітей і написав для них понад 50 віршованих творів: загадок, жартівливих пісень, віршів.
Твори для дітей поет друкував у львівському журналі "Дзвінок" під псевдонімом Дідусь Кенир. Чому раптом "Кенир"? Псевдонім навіяний дитячими спогадами про те, що його батька сусіди називали саме так за любов до співучої пташки.
Наприкінці життя Леонід Іванович тяжко хворів. Але писати вірші не припиняв, навіть майже повністю втративши зір - писав їх з лупою під лінійку.
 Леонід Глібов залишив нам у спадок безцінні скарби - свої книги. З його творчого доробку відомо 107 байок, понад 50 загадок, 14 акровіршів, ліричні поезії.
 З байок Глібова ми вчимося мудрості, духовності, життєвого досвіду. Байкам Глібова не підвласний час, вони актуальні завжди.
Минуло майже два століття, але ми й досі пам'ятаємо та любимо байки, ліричні твори поета, із задоволенням співаємо його безсмертну пісню, кожний рядок якої сповнений безмежної любові до життя, рідного краю:
... Пташки співають голосно,
І річечка блищить.
Як хороше, як весело
На білім світі жить!..
Кращі байки Леоніда Глібова, його ліричні вірші збагатили скарбницю української культури, здобули широке визнання

Немає коментарів:

Дописати коментар