вівторок, 11 грудня 2018 р.

Віддав себе я праці без вагання

9 грудня
Борису Дмитровичу Грінченку
виповнюється 155 років від дня народження.
В українській культурі Борис Дмитрович Грінченко відомий як талановитий письменник, фольклорист і етнограф, критик і публіцист, лексикограф, видавець і педагог, автор перших підручників з української мови та літератури.
Особливо цінною в його науковій спадщині став чотиритомний перекладний українсько-російський словник "Словарь української мови", виданий у 1907-1909 роках у Києві. Борис Грінченко присвятив цій роботі майже 46 років свого життя.
"Із відстані ста років, що минули з часу появи "Словаря української мови, можна стверджувати: титанічна праця Бориса Грінченка дала світові не тільки один із найкращих словників свого часу в слав'янській лексикографії, але й звела духовний пам'ятник творчому генію українського народу - його мові". Анатолій Гальчинський
"Зроблю", - сього сахайся слова,
"Зробив". - оце потужних мова.
Борис Грінченко
Борис Грінченко виявив себе філігранним майстром і малих прозових форм. Тематика Грінченкових оповідань різноманітна. У них зображено українське село з його малими радощами і великими трагедіями, змальовано працю шахтарів і життя шахтарських дітей. Митець посідає особливе місце в українській літературі як один із перших письменників, які писали про дітей і для дітей.
Значення творчості Бориса Грінченка в українській культурі є непересічним. Доля відвела йому недовгий вік, що минув у невсипущій, безупинній праці задля рідного народу. І ця праця "робітника без одпочинку" (І. Франко) зробила Грінченка "не тільки витвором, але й творцем свого часу" (Сергій Єфремов), справжнім Вартовим українства і національної ідеї.

"Сказати кожен мусить з нас,
Чи він народу вірний син?"
Борис Грінченко

Немає коментарів:

Дописати коментар