понеділок, 15 лютого 2021 р.

Свято Стрітення

 


Серед небагатьох свят, що припадають на лютий, особливе місце відводиться Стрітенню. Люди свято вірили, що в цей день - 15 лютого - Зима з Літом зустрічається і веде такий діалог:
- Боже, поможи тобі, Зимо! - каже Літо.
- Дай, Боже, здоров'я! - відповідає Зима.
- Бач, Зимо, - дорікає Літо, - що я наробило і напрацювало, ти поїла й попила!
Як уявлялося, весною Зима - це стара баба, а Літо - молода дівчина.
Зустрівшись на Стрітення, стара Зима і молоде Літо сперечаються між собою кому йти, а кому вертатися? Якщо до вечора стане тепліше - Літо переспорило Зиму, а якщо холодніше - Зима.
У цей день у церквах святять воду і свічки.Посвячену воду найкраще набирати в ще не використовуваний, новий посуд. Ця вода, за народними уявленнями, має надзвичайну магічну силу, вона є цілющою. Не тільки людей можна лікувати цією водою, але й худобу, птицю, бджіл.
Свічки вважаються оберегом від грози - їх запалюють саме під час грому та грози для захисту людей і тварин. Саме тому ще одна назва свята - Громиця. По поверненні з церкви після освячення свічок запалювали їх, вважаючи, що це допоможе уникнути весняних повенів і суворих морозів.
Напередодні Стрітення господині випікають обрядове печиво, яке називалють "жайворонками". Печивом-жайворонками пригощають своїх родичів і друзів, сповіщаючи їх про прихід весни.

Немає коментарів:

Дописати коментар