середу, 5 травня 2021 р.

Великдень - свято Воскресіння


  ВЕЛИКДЕНЬ - велике християнське свято Воскресіння Ісуса Христа.
Великдень - відноситься до тих свят, дата яких міняється кожного року, визначеної немає. Зазвичай він відзначається не раніше 4 квітня та не пізніше 8 травня. У цьому році Великдень святкуємо 2 травня. Інші назви цього свята: Світле Воскресіння, Христов день, Пасха. За переконанням православних віруючих, Великдень пов'язаний з воскресінням Ісуса Христа, а отже, символізує перемогу добра над злом і світла над пітьмою. Христове Воскресіння стало своєрідним свідченням того, що Ісус Христос - це істинний Спаситель, оскільки він переміг смерть, воскреснувши.
Після свого воскресіння Ісус Христос перебував на землі ще протягом сорока днів. У цей період він з'являвся святим апостолам і навчав їх Божественної мудрості. Тому великодні свята й тривають протягом сорока днів.
Божественній славі Сина Божого та величі світлого Великодня відповідає особлива урочистість, із якою проводиться богосложіння як у перший день Великодня, так і протягом усього великоднього тижня.
Чому Великдень - це великий день за народними уявленнями? Давні легенди кажуть, що того дня, коли Ісус Христос народився, день був такий довгий і ясний, що дорівнював аж сімом сучасним дням. Ось така одна з народних версій походження назви цього свята.
 Світлої неділі скрізь звучить піднесене вітання: "Хрисос воскрес!". У відповідь чується радісне: "Воістину воскрес!". За давньою традицією після такого вітання люди тричі цілуються та вручають одне одному писанки як великий дар.

Немає коментарів:

Дописати коментар