вівторок, 23 листопада 2021 р.


 
21 листопада - День Архангела Михайла.
Свято має повну назву Собор архистратига Михаїла та інших Небесних сил безтілесних, оскільки собор – це з’єднання, сукупність усіх святих ангелів на чолі з архистратигом Михаїлом. Усі вони славлять Святу Трійцю і служать Богу.
Архангел Михаїл є архистратигом, тобто головнокомандувачем. За церковними канонами, він очолює всі дев’ять чинів ангелів та є головним воїном у битві добра і зла. Вважається, що саме архистратиг Михаїл переміг сатану, скинувши його та інших занепалих духів із небес. З того часу Михайло став першим серед ангелів. Озброєний мечем, він стоїть на сторожі воріт раю. Як говорить Святе Письмо, кількість ангелів на небі дорівнює числу людей на землі., бо кожен з нас має свого ангела-хоронителя. В одній з молитов з цього приводу говориться:
Ангеле-хоронителю мій,
ти все при мені стій:
рано, ввечір,вдень, вночі
будь мені до помочі.
21 листопада - останнє свято осені. На Михайла прийнято влаштовувати гуляння, ходити в гості. З нагоди свята накривають щедрий стіл з різноманіттям м'ясних страв, адже зовсім скоро розпочнеться 40-денний Різдвяний піст Тому в Михайлів день ласують смачними наїдками, які тривалий час потім будуть під забороною. До столу запрошуються гості, бо за прикметою багато гостей цього дня пророкують господарям заможний наступний рік.
Важливою традицією свята Собору архистратига Михаїла є допомога бідним та нужденним. Цей день – чудова нагода, аби помиритися з тим, з ким людина перебуває у сварці.

Немає коментарів:

Дописати коментар