вівторок, 18 січня 2022 р.

Слова вдячності - "дякую" і "спасибі"

11 січня - найввічливіший день у світі. Цього дня відзначається  Всесвітній день "дякую" або "спасибі".  За ініціативи ООН та ЮНЕСКО запровадили таке свято аби нагадати людям про можливість гарних манер та вміння висловлювати вдячність.
Слова вдячності здатні змінити наше життя на краще, бо вони налаштовують на позитив та покращують взаємовідносини.
В українській мові вживаються два "вдячних" слова - дякую та спасибі. Неважливо, яке з цих слів оберете саме ви. Сказані від щирого серця будь-якою мовою ці слова допомагають нам стати ближчими один до одного, передають енергію добра і світла від однієї людини до іншої.
Ми кожного дня говоримо один одному "дякую", "спасибі", тому важливо пам'ятати, що справжня вдячність - це лише та, що йде від чистого серця.
Для чого кажуть "спасибі"
Дрімучим лісом ішли два мандрівники - Дідусь і Хлопчик. Було жарко, мандрівникам хотілося пити.
Нарешті вони прийшли до струмка. Тихо дзюрчала холодна вода. Мандрівники нахилились, напилися.
Дідусь сказав:
- Спасибі тобі, струмок.
Хлопчик усміхнувся.
- Чому ти усміхаєшся, Хлопче? - запитав Дідусь.
- Навіщо ви, Дідусю, сказали струмкові "спасибі"? Адже він не жива істота: не дізнається про вашу подяку, не почує ваших слів.
- Це так. Якби води напився вовк, він може й не дякувати. Ми ж не вовки, а люди. А знаєш, для чого людина говорить "спасибі"? Знаєш, що це слово вшановує, звеличує, підносить?
Хлопчик замислився. Він ще ніколи не думав над цією мудрою істиною. Тепер же був час подумати: шлях через ліс ще довгий.
                                                 Василь Сухомлинський

Немає коментарів:

Дописати коментар