неділю, 19 березня 2023 р.

 


20 березня День весняного рівнодення. Ця подія знаменує пробудження весни і початок родючого і теплого сезону. В астрономічного сенсі це мить, коли Сонце у своєму русі перетинає небесний екватор, через що день та ніч практично зрівнюються за тривалістю. Від дня весняного рівнодення день поступово збільшується, температура повітря підвищується, тому що північна півкуля Землі починає нахилятися до Сонця.

Десять найцікавіших фактів про День весняного рівнодення:

1.   Цього дня на північному полюсі вперше за пів року сходить Сонце.

2.   Весняне рівнодення - початок нового року під назвою Навруз для багатьох країн світу, зокрема, деяких іранських, тюркських і кавказьких народів, які свого часу були під Перською імперією.

3.   У північній півкулі люди відзначають День весняного рівнодення, а у південній – День осіннього рівнодення.

4.   За повір'ями, День рівнодення дає прогноз погоди на найближчі 40 днів.

5.   У цей день Сонце візуально перебуває довше над Землею через ефект атмосферної рефракції. Тому день на кілька хвилин довший за ніч.

6.   Між двома рівноденнями йде тропічний рік. Він становить орієнтовно 365,2422 сонячної доби. Різниця накопичується, за 4 роки вона становить 1 добу, тобто зайвий день високосного року.

7.   Сонце у цей день сходить лише на сході і заходить лише на заході з дуже маленькою похибкою.

8.   Астрономічно, цей день - початок весни, а також День астрології, як початок астрологічного року, коли Сонце входить у знак Овна (перший знак Зодіаку).

9.   Люди на День рівнодення готують млинці, як символ Сонця (такий самий круглий і жовтий).

10.                     Цього дня під забороною сварки. Краще забути всі образи, очиститися від дурних думок. У цьому допоможе домашнє прибирання.


20 березня також відзначають Міжнародний день щастя.

У 2012 році ООН своєю резолюцією №66/281 проголосила 20 березня Міжнародним днем щастя.

Міжнародний день щастя (International Day of Happiness) введено з метою визнати важливість щастя в житті кожної людини і підтримати ідею про те, що прагнення до щастя є загальним для всіх людей.

Історія Міжнародного дня щастя:

У 2012 році ООН своєю резолюцією №66/281 проголосила 20 березня Міжнародним днем щастя. На думку засновників Дня щастя, свято покликане показати, що щастя є однією з основних цілей людства.

Цікаво, що ініціатива установи Міжнародного дня щастя надійшла з невеликої гірської країни - Бутану. Вважається, що жителі Бутану є найщасливішими людьми в світі - чемпіонами за коефіцієнтом Валового Національного Щастя (Gross National Happiness Index).

Традиції Міжнародного дня щастя:

Що стосується традицій, то поки їх не так багато, адже Міжнародний день щастя - зовсім молоде свято. Як правило, в цей день проводять лекції та тренінги, учасники яких розповідають про значення щастя для людини і діляться ідеями з поліпшення побуту. Влаштовуються презентації книг, присвячених темі щастя. В освітніх установах розповідають про важливість позитивного ставлення до життя і оточуючих. А звичайні люди просто відправляють своїм друзям і близьким вітання з побажаннями всього найкращого.




Немає коментарів:

Дописати коментар